الگوی اسپایک چیست؟
اسپایک در تحلیل تکنیکال، اصولا به یک رشد یا سقوط بسیار چشمگیر در مقایسه با روند کلی نوسانات قیمت، در یک بازه زمانی کوتاه اطلاق میشود.
الگوی اسپایک بعد از یک روند خطی با شیب بسیار زیاد در نمودار قیمت به صورت ناگهانی پدید میآید و موجب تغییر جهت نمودار میشود.
همانطور که از نام آن پیداست، الگوی اسپایک که گاهی با نام الگوی v نیز شناخته میشود، درواقع تشکیل دهنده نقطه اوج در روند مورد نظر است.
به عبارتی اسپایک در تحلیل تکنیکال همان جایی رخ میدهد که نوسانات قیمت درست پیش از بازگشت به بازه پیشین به طور چشمگیری دچار جهش شده و افزایش یا افت ناگهانی نمودار را رقم می زنند. این صعود یا نزول خارج از انتظار می تواند به دنبال احساسات لحظهای بازار نیز اتفاق بیفتد.
یک جهش در الگوی spike، میتواند در هر دو روند صعودی و نزولی ظاهر شود. نکته این است که قیمتها بعد از رخ دادن اسپایک دوباره به حالت اولیه خود باز میگردند.
دلیل رخ دادن الگوی اسپایک چیست؟
طبق نظر برخی از تحلیلگران، دلیل رخ دادن الگوی اسپایک میتواند تحت تاثیر یک اتفاق یا رخ دادن یک فورس ماژور با ارزش قابل توجه اقتصادی باشد که موجب تغییر احساسات سرمایه گذاران و معامله گران میشود. در واقع این پدیده یک نوسان ناگهانی را شکل می دهد که موجب رخ دادن الگوی spike است.
به طور مثال، پدیدههای بسیاری ممکن است موجب تشویق معامله گران شوند تا به بازار ورود کرده و معاملات خود را شروع کنند. سپس ممکن است اوضاع بازار برای شروع این معاملات مناسب نبوده و روند نوسانات قیمت شیب منفی به خود بگیرند.
در این نقطه از مسیر است که بخش چشمگیری از معامله گران، سفارشات خود را بسته و باعث بازگشت قیمت به نقطۀ شروع میشوند. آنگاه روند نزولی دوباره از سر گرفته شده و ادامه مییابد.
به طور خلاصه تر و در پاسخی جامع به سوال “الگوی اسپایک چیست؟” میتوان گفت اسپایک به نوسانات پرقدرت و ناگهانی گفته میشود که به طور عمده در اثر رخ دادن یک اتفاق خاص و یا از بین رفتن تعادل موجود بین مقدار عرضه و تقاضا ایجاد میشوند.
از مشهود ترین نشانههای پیدایش الگوی اسپایک افزایش حجم معاملات میباشد.
در تحلیل و بررسی الگوی اسپایک، میتوان به همراهی این الگوی پرتکرار با الگوهای دیگر از جمله الگوهای نعلبکی و لِج اشاره کرد که هر کدام تحلیل مربوط به خود را داشته و مجموعهای از اطلاعات متفاوتی در اختیار ما قرار میدهند.
الگوی اسپایک و لج
برای فهم بهتر همراهی الگوی اسپایک و لج، باید ابتدا با روند لج آشنایی بیشتری پیدا کرد.
الگوی لج در نمودار قیمت به عنوان یک مجموعه از خطوط که ابتدا و انتهای مشخص دارند تعریف میشود.
به طور کلی الگوهای لج به عنوان یک نقطه استراحت در بازار به شمار میروند، قبل از اینکه روند نوسانات قیمت در بازار یک جهت مشخص پیدا کند .
عموما این جهت مشخص، بر خلاف روند کلی کنونی اتفاق میافتد. الگوهای لج همچنین در تمام بازههای زمانی تاثیر گذار هستند اما در معاملات روزانه موثرتر عمل میکنند.
در همراهی الگوی اسپایک و لج، همانطور که از نام آن پیداست، این دو روند نوسانی نمودار قیمت در کنار هم قرار گرفته و بعد از یک رشد یا سقوط ناگهانی و قابل توجه، الگوی لج تشکیل میشود.