امروزه افراد زیادی به دنبال پیدا کردن راه دومی برای کسب درامد هستند. منبع درآمدی که نیاز به سرمایه گذاری اولیه بالا نداشته باشد و بتوان ریسک و بازده دلخواه خود را در آن پیدا کرد. شاید شما نیز یکی از همین افراد باشید. بورس یکی از بازار هایی است که می تواند برای ما پول ساز باشد. اگر می گویید چطور، برای آشنایی با انواع روش های کسب سود در بورس بهتر است ما را در این مقاله دنبال کنید.
چطور می توان از بورس سود دریافت کرد؟
بهتر است این موضوع رو با مثالی ساده شروع کنیم. فرض کنید شما و یکی از دوستانتان، خانه ای به ارزش ۲۰۰ میلیون تومان خریده اید که سهم هر کدام از شما در آن ۱۰۰ میلیون تومان بوده است. اگر شما این خانه را در اختیار مستاجر قرار دهید و ۵ میلیون تومان اجاره دریافت کنید و فرض کنیم مخارج تعمیرات خانه در هر ماه ۱ میلیون تومان باشد، آنگاه سود خالص شما از این خانه مجموعا ۴ میلیون تومان یعنی برای هر نفر ۲ میلیون تومان است.
حال فرض کنید بعد از گذشت مدتی تصمیم گرفته اید این خانه را بفروشید و خانه شما در حال حاضر ۳۰۰ میلیون تومان ارزش داشته باشد. در این صورت سهم هر کدام از شما ۱۵۰ میلیون خواهد بود که این مبلغ ۵۰ میلیون بالاتر از ارزش اولیه آن است. به این معنی که شما ۵۰ میلیون سود کرده اید.
پس به طور کلی شما از دو راه متفاوت سود دریافت کرده اید. یکی سود حاصل از درآمد و دیگری سودی که از فروش خانه بدست آورده اید.
کسب سود در بورس نیز به همین روش است. پس از یکسال مالی، عملکرد شرکت ها بررسی می شود و سود حاصل از آن بین سهامداران تقسیم می شود. از طرف دیگر، اگر قیمت خود سهم ها افزایش یابد، سود حاصل از آن نصیب سرمایه گذاران خواهد شد.
در ادامه انواع روش های کسب سود در بورس را با جزییات بیشتری بررسی می کنیم.
کسب درآمد به روش سود تقسیمی
شرکت هایی که سهام آنها در بازار بورس خرید و فروش می شود، در یک تاریخ مشخص در پایان هر سال مالی خود، جلسه ای با حضور همه سهامداران خود تشکیل می دهند که مجمع سالانه نام دارد. در این مجمع گزارشی از عملکرد شرکت در سال گذشته ارائه می شود و هر سهامدار به نسبت مالکیت خود (تعداد سهمی که در آن شرکت دارد) حق رای دارد.
در این جلسه صورت های مالی شرکت تصویب می شود و به پیشنهاد هیئت مدیره، بخشی از سودی که شرکت کسب کرده بین سهامداران تقسیم می شود. (شما می توانید اطلاعات مربوط به صورت های مالی و اطلاعیه های شرکت ها را در سایت کدال به ادرس اینترنتی codal.ir مشاهده کنید.)
سهام داران باید بدانند که سهام مربوطه یک روز کاری قبل از برگزاری مجمع بسته می شود به این معنی که آن سهم قابل خرید و فروش نخواهد بود. (معمولا آگهی مربوط به برگزاری مجمع چند روز قبل منتشر می شود.) همچنین تنها ملاک دریافت سود حاصل از فعالیت های یکسال شرکت این است که در روز برگزاری مجمع، شما سهام دار آن شرکت باشید. روزی که مجمع برگزار می شود، مقداری سودی که به هر سهامدار تعلق می گیرد، مشخص خواهد شد و روز بعد، پس از مشخص شدن کم و کیف سود، سهم مجددا باز و آماده معامله می شود.
اگر مجددا در جلسه ای تقسیم سودی مصوب شود، مبلغ آن در پنل کارگزاری سهامداران قابل رویت است.
برای درک بهتر این فرآیند به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید شما تعدادی سهم از شرکت الف در اختیار دارید و قرار است مجمع عمومی شرکت مربوطه در روز سه شنبه تشکیل شود. در این صورت یکشنبه آخرین روز معاملاتی این سهام خواهد بود. در واقع سهام در روز دوشنبه بسته می شود و امکان معامله آن وجود نخواهد داشت.
حال فرض کنید مجمع در روز سه شنبه برگزار شده و شرکت در این سال ۱۰۰۰ میلیون تومان سود کسب کرده باشد. همچنین این شرکت یک میلیون سهم منتشر کرده باشد. بنابراین سود هر سهم (EPS) هزار تومان خواهد بود. در این زمان ممکن است هیئت مدیره پیشنهاد بدهد که ۳۰۰ تومان از این ۱۰۰۰ تومان بین سهامداران تقسیم شود. در این صورت سود تقسیمی(DPS) برای هر سهم ۳۰۰ تومان خواهد بود. (کل سود شما به صورت ضرب سود تقسیمی در تعداد سهمی که دارید بدست می آید.) باقی مبلغ نزد شرکت باقی می ماند تا برای مواردی چون سرمایه در گردش و پروژه های توسعه ای استفاده شود.
قبل از بررسی روش دیگر بهتر است بدانید که همه شرکت ها سود تقسیمی پرداخت نمی کنند. اگر شرکتی زیان ده بوده باشد یا نیاز به نقدینگی داشته باشد و یا به دلایل دیگری، ممکن است هیچ سود تقسیمی پرداخت نکند.
کسب درآمد به روش افزایش قیمت سهم
این روش بسیار ساده است و همه ما بارها در زندگی خود از آن در زمینه های مختلف استفاده کرده ایم. در حقیقت زمانی شما به روش افزایش قیمت سهام سود کسب می کنید که سهامی که مدتی قبل خریده اید را بتوانید در زمان فروش به قیمت بالاتری بفروشید. در این جا رشد قیمت سهام همان سود شماست.
به این مثال توجه کنید. فرض کنید شما سهامی را در قیمت ۲۰۰ تومان خریداری کرده اید. پس از چند ماه نگهداری آن، قصد فروش دارید و هم اکنون قیمت سهم به ۳۵۰ تومان رسیده است. در این صورت ۱۵۰ تومان مابه تفاوت قیمت ایجاد شده، همان سود شما از افزایش قیمت سهام است. اگر تعداد سهم های خود را در ۱۵۰ تومان ضرب کنید، کل سود شما بدست می اید.
حرف آخر
بازار بورس هم مانند همه بازار های دیگر ریسک و بازده های مخصوص به خود را دارد و هر سرمایه گذار باید با توجه به استراتژی معاملاتی خود اقدام به فعالیت کند که با توجه به شناخت و تجربه خود از این بازار و فراز و نشیب های آن سود و زیان را تجربه خواهد کرد. بنابراین نمیتوان گفت که تمام سرمایه گذاران به سود می رسند یا ضرر خواهند کرد. همچنین هیچ سود ثابت ماهانه ای نیز در این بازار وجود ندارد مگر از طرف برخی از صندوق های سرمایه گذاری. همین عدم قطعیت و البته پتانسیل بالای این بازار، آن را به یک گزینه جذاب برای سرمایه گذاران تبدیل کرده است.