اندیکاتور ATR مخفف کلمه Average True Range می باشد که اولین باردر سال ۱۹۷۸ ، توسط فردی به نام Welles Wilder به کاربرده شده است این اندیکاتور را می توان در گروه اندیکاتور های نوسان گیر بر شمرد و یکی از ویژگی های مهم این اندیکاتور این است که نوسانات موجود در بازار را در سهم به خوبی نشام می دهد. زمانی که نوسان در بازار زیاد می باشد ، رنج موجود در ATR هم افزایش پیدا می کند و هر زمان که نوسانات موجود در بازار کاهش پیدا می کند ، ATR هم کاهش می یابد.
نکته
منظور از نوسانات موجود در بازار چیست ؟
افزایش و کاهش قیمت پایانی سهم در طول یک بازه زمانی ، نوسانات موجود در آن سهم را نشان می دهد.
نحوه محاسبه اندیکاتور ATR
H : قیمت بالا
l : قیمت پایین
جالب بدانید که اندیکاتور ATR زیرمجموعه ای از میانگین متحرک نمایی می باشد .
سیگنال های خرید و فروش ATR
با توجه به اینکه ATR جهت روند بازار را نشان نمی دهد و فقط میزان نوسان بازار را نشان می دهد . مقادیر کم ATR نوسان قیمت در یک دامنه ی محدود را نشان می دهد و مقادیر بالای ATR نشانگر پرنوسان بودن تغییرات قیمت است . اگر مقدار ATR برای مدت زمان طولانی پایین باشد، نشانگر دوره تثبیت قیمت است . مقادیر بالای ATR معمولا نشانگر صعود و یا نزول پرشیب و سریع قیمت است و از آنجا که این حرکات ، ناشی از وجود هیجان بازار است، نمی توان امید داشت که بازار همین گونه بماند، لذا ثابت ماندن ATR در مقادیر بالا کمی بعید است.
نتیجه گیری
یکی از کاربردهای مهم این اندیکاتور این است که نوسانات موجود در سهم را بر اساس شرایط موجود در بازار مشخص می کند. معامله گران هم از این اندیکاتور به منظور اینکه سود خود را محافظت کنند ، استفاده می کنند. برای آنکه این اندیکاتور مفید واقع شود بهتر است در بازه زمانی بلند مدت مورد استفاده قرار گیرد.