همه کسانی که قصد دارند وارد بازار بورس شوند یا در حال حاضر سرمایهگذارانی موفق و البته شاید گاهی هم ناموفق هستند، آرزو دارند ثروت قابلتوجهی را از طریق سرمایهگذاری در بورس کسب کنند. در بازار بورس مرتباً موقعیتهایی پیش میآید که شما میتوانید از آنها برای ارتقاء وضعیت مالیتان استفاده کنید. فقط لازم است برای دستیابی به این اهداف، نقشهراه مناسبی داشته یا با افراد حرفهای این صنعت در ارتباط باشید. اول باید نیازهایتان را بشناسید! آگاهی کامل از موقعیت مالی و تعریف شفاف اهداف مالیتان، نخستین گام یک سرمایهگذاری موفق در بورس است. در ادامه کلیدهای حیاتی برای یک سرمایهگذاری موفق را مرور میکنیم.
چه شما به تازگی اولین شغل خود را بدست آورده باشید، در میانه سالهای زندگی و کار باشید یا اینکه به زودی، بازنشستگی در انتظارتان باشد، تصمیمگیری برای سرمایهگذاری اصولی یکی از عاقلانهترین تصمیمات زندگیتان خواهد بود.
پس از تصمیمگیری برای سرمایهگذاری، قدم بعدی شما یادگیری اصول اولیه سرمایهگذاری است تا پول شما برایتان کار کند. در ادامه این بخش از بورسینس با راهنمای کامل برای مبتدیان همراه باشید.
هیچکس به عنوان متخصص کار خود را شروع نکرده و حتی بهترین سرمایهگذاران در دنیا، روزی همانند شما یک تازهکار بودند.
در بازار سهام، رفتار گذشته لزوماً مسیر آینده را نشان نمی دهد
نگاه به تاریخچه ی فعالیت بازار های سهام، راه قابل اعتمادی برای پیش بینی اوضاع آینده ی آنها نیست. هیچ کس نمی تواند با قطعیت آینده ی این بازار را پیش بینی کند. متخصصان بورس می توانند با بررسی اوضاع حدس هایی بزنند، اما پیش بینی بازار بورس مثل پیش بینی آینده است، پس تلاش بیهوده نکنید.
اصول سرمایهگذاری
سرمایهگذاری به معنای صرفنظر کردن از خوشیهای کنونی و اختصاص دادن سرمایه با هدف بدست آوردن پول و سرمایه بیشتر در آینده است.
در سرمایهگذاری فاکتورهای متعددی وجود دارد، مشخص کردن زمانی که در اختیار دارید، میزان ریسکپذیری و سود موردانتظار، همگی در گرفتن تصمیمات سرمایهگذاری مهم هستند.
بنابراین اساس سرمایهگذاری همین است که شما مقداری پول برای چیزی اختصاص میدهید به امید اینکه فردا، سال بعد یا دهسال بعد سودی بدست آورید.
هنگامی که قصد سرمایه گذاری در بازارهای مختلف و اتخاذ راهبردی مناسب در این حوزه را دارید، باید در ابتدا به ظرفیتهای خود توجه کنیم. پشتوانه مالی و مدیریتی از جمله فاکتورهای لازم برای اتخاذ راهبردی مناسب در سرمایه گذاری به شمار میروند. بدین ترتیب میتوان میزان کلی سود و خطرات احتمالی پیش رو در این مسیر را مورد ارزیابی قرار داده و سپس اقدام به سرمایه گذاری کرد.
اهداف و نیازهای خود را بشناسید
ممکن است اهداف متفاوتی برای دورههای مختلف زندگی خود داشته باشید. اما بسیار مهم است که با در نظر گرفتن نیازها و تمایلات خود اهداف کوتاهمدت و بلندمدت را تعیین کنید.
در این راه بهتر است از اصول تأیید شده سرمایهگذاری موفق پیروی کنید و به استقلال مالی برسید. همه ما میدانیم بازار سرمایه جذاب است و سرمایهگذاری موفق در آن جذابتر. شما میتوانید سهام شرکتهای مختلف را خریداری کنید و در این بازار، حق انتخاب سرمایهگذاری با شماست. در فضای بورس ایران، فرصتهای بیانتهایی وجود دارد و درعینحال اگر با این بازار بیگانه باشید، شاید شروع کار کمی سخت و پیچیده به نظر آید. با وجود این، جنبه مثبت بورس آن است که شما میتوانید با دنبال کردن اصول و قواعد مشخصی، تا حد زیادی احتمال موفقیت را افزایش دهید و ریسک خود را در این مسیر کمتر کنید.
پیش از اینکه هر تصمیمی بگیرید، سعی کنید این سؤالها را از خود بپرسید:
- آیا به دنبال طرحی برای بازنشستگی خود در بلندمدت هستید؟
- آیا به دنبال پساندازی جهت تأمین امنیت مالی فرزندان خود در سالهای آتی هستید؟
- آیا به دنبال برنامهریزی جهت خرید دارایی با ارزشی نظیر ملک در بلندمدت هستید؟
- آیا به دنبال یک فرصت سرمایهگذاری بلندمدت با چشمانداز رشد هستید؟
- آیا بهدنبال طرحی برای رؤیاهای خود از جمله خرید ماشین مورد علاقهتان در میانمدت هستید؟
- آیا به دنبال پساندازی جهت حفظ قدرت خرید و محافظت از ارزش داراییهایتان هستید؟
میزان تحمل ریسک خود را بدانید
همه سرمایهگذاریها دارای درجات مختلفی از ریسک هستند. شما باید ابتدا میزان تحمل ریسک خود را با توجه به نیازها، تمایلات و تواناییهای خود بشناسید و متناسب با آن عمل کنید
- همه سرمایهگذاریها دارای درجات مختلفی از ریسک هستند. شما باید ابتدا میزان تحمل ریسک خود را با توجه به نیازها، تمایلات و تواناییهای خود بشناسید و متناسب با آن عمل کنید. یک فرد ممکن است از فعالیتهای پرمخاطره لذت ببرد، اما در مقابل فرد دیگر ثبات و امنیت را بیشتر ترجیح دهد.
- یک فرد بازنشسته بهجای درگیر کردن خود در ریسک سرمایهگذاری، ممکن است ترجیح دهد صرفا ارزش پول خود را حفظ کند.
- یک فرد که میزان بدهی بالا و درآمد کمی دارد، ممکن است حتی از استرس شبها نخوابد و تحمل ریسک بیشتری نداشته باشد.
- یک فرد ثروتمند شاید بهراحتی توان مدیریت ریسک خود را داشته باشد و بیشتر ریسک کند.
سرمایه گذاری همیشه ریسک دارد
وقتی پای سرمایه گذاری به میان می آید، تنها نکته ی تضمین شده، این است که هیچ تضمینی در کار نیست. هم ممکن است سود کنید، هم ضرر. پس اگر ممکن است در کوتاه مدت به پول نقد نیاز فوری پیدا کنید شاید سرمایه گذاری گزینه ی مناسبی برای شما نباشد. برخی از متخصصین توصیه می کنند پولی که ظرف ۵ سال آینده ممکن است به آن نیاز پیدا کنید را سرمایه گذاری نکنید، چون اگر بازار دچار افول شود، وقت کافی برای جبران سرمایه ی از دست رفته ی خود را نخواهید داشت.
اهداف خود را بودجهبندی و فرموله کنید
درآمد و میزان دارایی خود را مشخص کنید. پس از کسر هزینههای جاری و بدهیهای خود، حال باید میزان مبلغی که برای رسیدن به هر یک از این اهداف نیاز دارید را حساب کرده و با زمانبندی جریانات نقدی خود ببینید که چقدر باید برای هرکدام پسانداز کنید.
- دارایی، موجودی نقدی و غیر نقدی
- بدهی و تعهدهای مالی کوتاه و بلندمدت
- میزان درآمد فرد یا یک خانواده
- وضعیت، نیازهای مالی و محل تأمین آنها در زمان بازنشستگی
- هزینههای روزانه زندگی
- هزینههای اصلی و مهم طی دوران زندگی(مانند خرید خانه، اتومبیل و مسافرتهای تفریحی)
- هزینههای مرتبط با آینده فرزندان و جوانان(هزینههای تحصیل، ازدواج و کمکهای مالی برای شروع زندگی مستقل)
گزینههای مختلف سرمایهگذاری را ارزیابی کنید
- سهام
- صندوقهای سرمایهگذاری مشترک
- اوراق مشارکت
- سبد اختصاصی
- سپرده بانکی
- صندوق با درآمد ثابت
- بازار کالا(طلا و فلزات گرانبها)
- ETF
- املاک و مستغلات
- حسابهای مشاورهای
۵ – طبق استراتژی متناسب با وضعیت خود سرمایهگذاری کنید
مرحله نهایی، تصمیمگیری در مورد ترکیب داراییها و انتخاب سرمایهگذاری مناسب است. پس از ارزیابی و تعیین نیازها و اهداف، میزان تحمل ریسک و با توجه به توازن بین ریسک و بازده موجود در بازارها، ترکیب سرمایهگذاری شما مشخص میشود.
هماهنگی اهداف و روش سرمایهگذاری
برای انجام یک سرمایه گذاری موفق باید اهداف خود را هماهنگ و در راستای راهبرد اتخاذ شده تعریف نمایید. توجه به این نکته که تحقق اهداف مختلف به بازههای زمانی متفاوتی نیاز دارند، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
اگر روش سرمایهگذاری که در پیشگرفتهاید یک سرمایهگذاری بلندمدت است، تعین اهدافی که در سرمایه گذاریهای کوتاه مدت کاربرد دارند نمیتواند سود چندانی را برای شما به ارمغان بیاورد. البته عکس این مطلب نیز صادق است.
آمادگی ذهنی و روانی در کنار قدرت ریسکپذیری
پیش از آنکه سرمایه گذاری خود را آغاز نمایید باید قدرت ریسکپذیری خود را در زمان اتخاذ تصمیمهای مهم و در شرایط بحرانی حاکم بر بازار مورد ارزیابی قرار دهید.
در گذشته سرمایه گذاران بدون توجه به این مسئله مهم اقدام به سرمایه گذاری مینمودند. اما در دنیای مدرن امروز و شرایطی که هر لحظه میتواند دستخوش تغییر گردد، نقش آمادگی ذهنی و روانی سرمایه گذاران در جهت مدیریت بحران و خطرات احتمالی در مسیر سرمایه گذاری انکار ناپذیر است.
در غیر این صورت بیثباتی و عدم آمادگی قبلی نسبت به بروز بحران، نه تنها سودی را برای شما به همراه ندارد بلکه باعث از دست رفتن اصل سرمایه و ورشکستگی شما نیز میگردد.
دانش و مدت زمان کافی برای انجام سرمایه گذاری
یکی دیگر از مواردی که باید در اتخاذ راهبرد جدید سرمایه گذاری به آن توجه داشته باشیم برخورداری از دانش و مدت زمان کافی برای انجام سرمایه گذاریهای مختلف است.
اکثر سرمایه گذاران مستقل پیش از اقدام به سرمایه گذاری تمام جوانب فعالیت خود از قبیل شرایط بازار، چالشهای پیش رو و بسترهای جدید سرمایه گذاری را مورد بررسی قرار میدهند تا بتوانند با اتخاذ راهبردی مناسب از حداکثر سود ممکن برخوردار شوند.
اما اگر از این عوامل کلیدی برای انجام فعالیتهای خود برخوردار نیستید میتوانید از خدمات موسساتی که در زمینه مشاوره برنامه ریزی مالی فعال هستند استفاده نموده و با آنها همکاری نمایید.
نقش احساسات در سرمایهگذاری
شاید کمی عجیب باشد اما غلبه احساسات بر شما در انجام فعالیتهای اقتصادی و مالی دراکثر مواقع به ضرر شما تمام شود. در شرایطی که فکر میکنید میزان خطرات پیش رو و وضعیت فعلی بازار را به دقت ارزیابی کردهاید، اتخاذ تصمیمی ناگهانی و تحت تاثیر احساسات درونی میتواند هرآنچه را که تا به حال به دست آوردهاید به طور کامل از بین ببرد.
سرمایه موردنیاز برای سرمایهگذاری
طبیعتا در هر روش سرمایهگذاری، یک حداقل سرمایه نیاز است. اگر سرمایه شما صفر است یا اینکه بدهکار هستید، باید صرفنظر از میزان مخارجتان، مقداری از درآمد را کنار بگذارید و با مابقی آن، زندگیتان را اداره کنید.
بزرگان سرمایهگذاران مانند رابرت کیوساکی به این موضوع بارها و بارها اشاره کردهاند که ابتدا باید از پولی که بدست میآورید مبلغی را کنار بگذارید و سپس با هرچقدر که باقیمانده است، مخارج زندگی را پرداخت کنید. مشکل اینجاست که خیلی از افراد ابتدا خرج میکنند و سپس هرچقدر باقیمانده را پسانداز میکنند و حتی به خود زحمت نمیدهند غیر از پسانداز در بانک، روشهای سرمایهگذاری را بررسی کنند.
اهمیت زود شروع کردن سرمایهگذاری
سرمایه گذاری اصل پول و هرگونه بهره تجمعی ناشی از آن برای بیش از یک دوره، مرکب کردن گفته میشود. مرکب کردن بهره یعنی دریافت بهره از محل بهره. نتیجه این کار بهره مرکب نامیده میشود. در بهره ساده، بهره دریافتی سرمایه گذاری نمیشود و بنابراین بهرهای که در هر دوره دریافت میشود، صرفاً از محل سرمایه گذاری اولیه است.
اثر مرکب کردن در کوتاهمدت چندان زیاد نیست ولی با افزایش مدت سرمایه گذاری، سرمایه گذاری شما افزایش هنگفتی خواهد داشت.
به همین دلیل، کسانی که زودتر و در سنین پایینتر شروع به سرمایهگذاری میکنند در بلندمدت، به کمک سود مرکب میتوانند ثروت عظیمی بدست آورند.