شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده است و مسئولیت سهام داران فقط به میزان تعهدی است که در هنگام پذیره نوسی کرده اند.
شرکت های سهامی یا همان بورسی که قابلیت سرمایه گذاری در آنها وجود دارد و در حال حاظر سهام آنها از کارگزاری های کشور مانند کارگزاری مفید ، آگاه و… قابل خرید و فروش میباشد.
در این پست میخواهیم به این نوع شرکت ها بپردازیم و نحوه کار این شرکت ها بپردازیم و امور مالی و امور مهم این شرکت ها را در پست های بعدی برای شما توضیح دهیم.
» برای شناخت این شرکت ها نام بعضی از آن ها که شما میشناسید را بیان میکنیم :
شرکت ذوب آهن اصفهان ، فولاد مبارکه اصفهان ، شرکت آپ (آسان پرداخت پرشین) ، بانک ها ، بیمه و…
مطابق قانون تجارت ، شرکت های سهامی به عام و خاص تقسیم میشود. تفاوت این شرکت ها در سهام و برخی مقررات مربوط به آنها میباشد که به تفکیک آنها را مورد بررسی قرار میدهیم :
نوع اول : شرکت هایی که موسسین آن ها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام (پذیره نویسی) به مردم تامین می کنند این گونه شرکت ها،شرکت سهامی عام نامیده می شوند.
نوع دوم : شرکت هایی که تمام سرمایه آن ها در موقع تاسیس منحصراَ توسط موسسین تامین گردیده است.این گونه شرکت ها، شرکت سهامی خاص نامیده می شوند.
بنابراین با توجه به مراتب فوق باید گفت شرکت سهامی شرکتی است بازرگانی که با سرمایه شرکاء و به منظور انجام امور انتفاعی تشکیل گردیده و سرمایه آن متشکل از سهام دارای ارزش واحد است و مسئولیت شرکاء محدود به اصل و فرع ( سود) سرمایه آن ها است.
برای شناسایی این نوع شرکت ها باید به اسم آنها توجه کنید : در اول نام این شرکت ها از عبارت “شرکت سهامی” ، “شرکت سهامی عام” ، “شرکت سهامی خاص” باید و الزاما استفاده میشود.
مانند : شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان
» تفاوت مهم این ۲ نوع شرکت در پذیرش آنها در بورس میباشد :
- شرکت سهامی عام قابل پذیرش در بورس می باشد.
- شرکت سهامی خاص قابل پذیرش در بورس نمی باشد.
پس تمامی شرکت هایی که شما در بازار بورس میبینید همگی آنها سهامی عام هستند و جزء مهمترین شرکت های ایرانی محسوب میشوند و سایر شرکت ها قابل پذیرش در بورس نیبستند مگر اینکه قالب شرکت خود را به سهامی عام تغییر دهند که بتوانند در بورس فعالیت کنند.
» میزان سرمایه لازم برای تاسیس این شرکت ها :
- سهامی عام : ۵۰۰ هزار تومان
- سهامی خاص : ۱۰۰ هزار تومان
تفاوت مهمی که شرکت های سهامی با سایر شرکت ها دارند در این است که هر عملی خارج از ماده ۲ و ۳ قانون تجارت میتواند انجام دهد اما سایر شرکت ها میبایست مطابق ماده ۲ و ۳ ق.ت به فعالیت بپردازند و یا به دیگر سخن شرکت سهامی هر فعالیتی انجام دهد آن فعالیت تجاری محسوب میشود.
# شرکت های سهامی دارای ۳ مجمع مهم هستند که تمامی فعالیت این شرکت ها زیر نظر این مجمع ها میباشد.
- مجمع عمومی موسس : شرکت در حال تاسیس سهامی عام پس از پذیره نویسی و بررسی صحت آن توسط موسیس ، تمامی پذیره نویسان را دعوت می نمایند و در مورد اساسنامه شرکت بررسی قرار میدهند و اولین مدیران و بازرسان شرکت را انتخاب میکنند.
- مجمع عمومی عادی : موضوعاتی برای شرکت قابلیت اجرایی دارد و یا امور شرکت مورد بررسی و رای گیری قرار میگیرد. مانند نصب و عزل مدیران و… (هر موضوعی که قابلیت تکرار شونده به طور مداوم دارد)
- مجمع عمومی فوق العاده : موضوعات مهمی مانند انحلال شرکت ، افزایش سرمایه شرکت و… مورد بررسی و رای گیری قرار میگیرد (هر موضوعی که قابلیت تکرار شونده ندارد)
- اطلاعات مربوط به مجمع ها را میتوانید در سایت Codal.ir یا Codal360.ir مشاهده کنید. (تمامی شرکت های پذیرفته شده در بورس)
همانطور که گفتیم برای تاسیس یک شرکت سهامی حداقل سرمایه لازم ۵۰۰ هزار تومان میباشد ، این مبلغ قابل افزایش تا مورد دلخواه میباشد اما نباید از این میزان سرمایه کمتر شود.
اگر سرمایه شرکت سهامی عام از ۵۰۰ هزار تومان کمتر شود هر ذی نفع صرفاََ میتواند انحلال این شرکت را از دادگاه بخواهد ، در این لحظه شرکت میتواند تا قبل از صدور رای به انحلال میتواند افزایش سرمایه تا میزان لازم را بدهد.
ذی نفع در این موقعیت نمیتواند شرکت را الزام به افزایش سرمایه تا ۵۰۰ هزار تومان و تبدیل قالب شرکت نماید چون شرط تشکیل شرکت که همان سرمایه ۵۰۰ هزار تومانی میباشد از بین رفته است.
» شرکت سهامی عام (بورسی) و خاص چیست ؟
» پذیره نویسی در شرکت های سهامی چیست ؟
» اساسنامه شرکت چیست ؟
» اوراق مشارکت و اوراق قرضه چیست ؟
» بازرسی در شرکت های سهامی چگونه است ؟
» کاهش سرمایه شرکت سهامی (اجباری و اختیاری)
» نگاهی به حساب های شرکت سهامی ، ترازنامه و صورتحساب سود و زیان شرکت
» صورت حساب سود و زیان و تقسیم سود شرکت
» سهام و انواع آن در شرکت ها
» مجمع عمومی موسس چیست؟
» بورس اوراق بهادار تهران
» سهام جایزه چیست و چگونه توزیع و فروخته می شود ؟
» تبدیل شرکت های سهامی به چه صورت است ؟
» افزایش سرمایه و انواع آن
» ارکان تصمیم گیری در شرکت سهامی
این پست به مرور تکمیل خواهد شد.
اگر سوالی در مورد این شرکت ها دارید در قسمت نظرات بپرسید.